انواع سازه های فلزی و ویژگی های آن ها

به گزارش مجله سرگرمی، فلز نمونه ای از عناصر مهم در ساختمان سازی می باشد. این متریال نمونه ای از مهم ترین و پرکاربردترین انواع مصالحی است که امروزه در ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد. آن چه که در این مطلب از ما به بیان آن خواهیم پرداخت، معرفی انواع سازه های فلزی و ویژگی های هر یک از آن ها می باشد. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

انواع سازه های فلزی و ویژگی های آن ها

انواع ساره فلزی

به طور کلی سازه های فلزی در چهار گروه اصلی تقسیم بندی می شوند:

  • سازه قاب بندی شده
  • سازه پوسته ای
  • سازه معلق
  • سازه خرپایی

در ادامه به بیان ویژگی های هر یک می پردازیم.

سازه های قاب بندی شده یا سازه های قابی

سازه های قاب بندی شده ترکیبی از ستون ها و تیرها هستند. به طور کلی می توان گفت این گونه سازه ها مجموعه ای از اعضای قائم می باشند. در ساختار این گونه سازه ها از دو قاب صحفه ای عمود بر هم استفاده شده است. ترکیب قاب های صفحه ای عمود بر هم باعث تشکیل قاب فضایی می گردد. این ستون ها و تیرها با استفاده از اتصالات ساده و یا صلب به یکدیگر متصل می شوند. در ساخت بسیاری از ساختمان های امروزی از سازه قاب بندی شده استفاده می گردد. علاوه بر ساختمان های صنعتی و چند طبقه از سازه های قاب بندی شده برای ساخت پل ها نیز استفاده می گردد.

سازه پوسته ای

سازه های پوسته ای نمونه ای از سازه هایی هستند که از آن ها در ساخت سازه های مهم مانند مخازن نگهداری از سیالات تحت فشار، سیلوها و سقف های گنبدی استفاده می گردد.

سازه معلق

از سازه های معلق برای ساخت پل هایی با دهانه های بلند و سقف ها استفاده می گردد. ساختار سازه های معلق به گونه ای است که در آن ها از یک اسکلت قابی استفاده شده و این اسکلت با استفاده از آویزهایی از کابل های کششی اصلی معلق شده اند. از این رو از این سازه در ساخت پل های معلق استفاده می گردد. از دیگر موارد استفاده از سازه های معلق می توان به استفاده از آن ها در ساخت اسکلت سقف و عرشه پل نیز اشاره نمود.

سازه خرپایی

ساختار سازه های خرپا به گونه ای است که در آن ها نیروها از طریق ترکیبی مثلثی شکل از اعضا با اتصال مفصلی به تکیه گاه ها انتقال داده می گردد. در سازه های خرپایی نیروی محوری کششی و فشاری ایجاد می گردد. اما در عمل این امکان وجود دارد که یک تنش خمشی در میان اتصالات اعضا ایجاد گردد.

مزایای استفاده از سازه های فلزی

همان گونه که قبلا نیز اشاره شد، امروزه استفاده از سازه های فلزی در ساختمان سازی به شکل گسترده ای صورت می گیرد. استفاده از این سازه ها مزایایی به همراه دارد که در این جا به بیان مهم ترین آن ها می پردازیم.

همان گونه که می دانید، فلز از جمله عناصری است که از استحکام بالایی برخوردار می باشد. از این رو می توان گفت یکی از مزایای شاخص استفاده از سازه های فلزی استحکام و مقاومت بالای این گونه سازه ها در برابر کشش و فشار می باشد. از آن جایی که امکان کنترل کیفیت فولاد در هنگام فراوری وجود دارد می توان نمونه مرغوب و مناسبی از آن را انتخاب و مورد استفاده قرار داد. از دیگر مزایای استفاده از سازه های فلزی می توان به امکان توسعه سازه اشاره نمود. استفاده از سازه های فلزی این امکان را فراهم می نماید که قطعات مورد احتیاج را قبل از اجرا پیش ساخت کرد. سرعت نصب و اجرای این گونه سازه ها بالا می باشد. به کارگیری سازه های فلزی این امکان را فراهم می نماید که از آن ها در فواصل زیاد از سطح زمین استفاده کرد. سازه های فلزی فضای کم تری اشغال می نمایند. این گونه سازه ها در برابر زلزله از مقاومت بالایی برخوردار می باشند. موادی که در ساخت قطعات فلزی مورد استفاده قرار می گیرند همیشه پیوسته و همگن می باشند. بنابراین می توان گفت پیوستگی و مقاومت پایدار در فلز از دیگر مزایای سازه های فلزی می باشد. همگن بودن فلز سبب می گردد خواص ارتجاعی محاسباتی آن به شکل عملی نیز عینیت داشته باشد. استفاده از فلز به نسبت سایر مصالح از پرت کم تری برخوردار می باشد. هم چنین امکان استفاده مجدد از فلز نیز وجود دارد. شکل پذیری از دیگر ویژگی های فلز شناخته می گردد. این ویژگی سبب می گردد از تمرکز تنش و ارتعاش جلوگیری به عمل آمده و در نتیجه از خرابی ساختمان جلوگیری گردد.

معایب استفاده از سازه فلزی

در کنار مزایایی که در بالا به آن ها اشاره نمودیم، استفاده از سازه های فلزی معایبی نیز به همراه دارد. از جمله معایب استفاده از این گونه سازه ها می توان به عدم مقاومت آن ها در برابر رطوبت و در نتیجه زنگ زدگی اشاره نمود. البته برای جلوگیری از این اتفاق از روش هایی مانند رنگ آمیزی استفاده می گردد. هم چنین از دیگر معایب استفاده از این گونه سازه ها می توان به وجود امکان اتصالات نادرست با کیفیت نامطلوب به هنگام جوشکاری اشاره نمود. این گونه سازه ها در برابر حریق از مقاومت بالایی برخوردار نبوده و تغییر شکل می دهند.

مجله دور زمین: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه

مهسان بلاگ: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای مهسان

منبع: ساختمانچی
انتشار: 1 مهر 1400 بروزرسانی: 1 مهر 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 66304

به "انواع سازه های فلزی و ویژگی های آن ها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "انواع سازه های فلزی و ویژگی های آن ها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید