فصل ارزان هندوانه در تبریز

به گزارش مجله سرگرمی، سیدمرتضی احمدپور - تبریز - خبرنگار:این روزها تقریباً سر هر چهارراهی از شهر تبریز وانت بارهایی پر از هنداونه صف کشیده اند و این محصولات را کیلویی 500 تا 900 تومان می فروشند؛ البته مغازه دارها کمی گران تر می فروشند و هر کیلو هندوانه در میوه فروشی ها 1200 تا 1500 تومان قیمت دارد.

فصل ارزان هندوانه در تبریز

اما واقعیت فراوری این همه محصول و چرخه فروش هندوانه چیست؟ چرا قیمت هندوانه باید به دلیل عرضه زیاد هندوانه تا کیلویی 500 تومان کاهش پیدا کند؟ کشاورزانی که چند ماه برای کاشت و برداشت هندوانه زحمت کشیده اند از این قیمت های کم چه سودی می برند؟ به گفته کارشناسان فراوری هر کیلوگرم هندوانه با مصرف آبی معادل 280 لیتر میسر است و با این اوصاف باید گفت که فروش یک هندوانه 4 کیلوگرمی با کمترین قیمت مشخص شده، 500 تومان، حتی از یک لیتر آب معدنی موجود در بازار هم ارزان تر است. با گشتی در بازار خرید و فروش این محصول با چند نفر از فعالان حوزه میوه و تره بار درباره عرضه هندوانه در تبریز صحبت کردیم و درباره شرایط عرضه این محصولات با قیمت هایی که به نظر از هزینه های فراوری هم کمتر است،

پرسیدیم.

  • فروش هزار تن هندوانه در بازار میوه و تره بار

یکی از بارفروشان و هیات مدیره بازار میوه و تره بار تبریز با اشاره به روند فروش هندوانه در تبریز بیان می نماید: هندوانه هایی که اغلب در میادین شهر و از سوی وانت بارها به قیمت های نازل فروخته می گردد ضایعات مزارع است. این محصولات در کنار جاده تلنبار و به صورت تناژ با قیمت بسیار نازل فروخته می گردد. در 90 درصد مواقع هم هندوانه های درجه 2، حتی درجه 3 از سوی وانتی ها به مردم عرضه می گردد. مهدی سلامتی می افزاید: این وانتی ها اصلا وارد میدان میوه و تره بار هم نمی شوند و معمولاً از کنار جاده بار می زنند و داخل شهر می فروشند. بعضی کامیون های بزرگ هندوانه هم برای ندادن عوارض میدان در کنار همان خیابان بارشان را به وانتی ها تخلیه می نمایند و شبکه فروش این چنینی شکل می گیرد.

وی بیان می نماید: روزانه بیش از هزار تن هندوانه فقط در تبریز فروخه می گردد که از این میزان کمتر از 50 درصد به دست بارفروشان و با بارنامه رسمی بوده و هندوانه درجه یک کمتر از 15 درصد است. سلامتی اظهار می نماید: هندوانه های درجه یک معمولاً به بازار صادراتی می شوند یا بازار میوه و تره بار تهران روانه می شوند. به همین خاطر است که شهروندان در بعضی موارد با هندوانه های فاسد و حتی کال روبه رو می شوند، در حالی که در این فصل همه هنداونه ها باید رسیده و قرمز باشند. چند روز قبل شایعه ای در بازار درست شد مبنی بر صادرات گسترده هندوانه.

این مساله موجب شد در عرض چند ساعت هندوانه های درجه 3 هم تا 300 تومان در هر کیلوگرم گران تر شوند. مردم و مغازه داران باید توجه داشته باشند صادرات هر نوع هندوانه ای عملاً ممکن نیست و این گرانی در محصولاتی که کیفیت جالب توجهی ندارند، اصلاً توجیه ندارد. ولی بازارسازان بیکار نمی مانند و از هر فرصتی برای گران کردن محصولات موجود در بازار استفاده می نمایند.

  • ترازوهایی که درست کار نمی نمایند

اما میوه فروش میدان منظریه نظر متفاوتی دارد و معتقد است هندوانه ای که از سوی وانت بارها به قیمت هر کیلوگرم 500 تومان به دست مشتری می رسد واقعی نیست و قیمت ها بسیار بیشتر است. در این باره سعید فرامزی بیان می نماید: بعضی وانت بارها ترازوهایشان را دستکاری می نمایند و در حقیقت مشتری قیمت واقعی را برای خرید هندوانه پرداخت نمی نماید.

وی با تأکید بر داشتن دلیل برای ادعای خود، اظهار می نماید: وقتی قیمت عمده فروشی هندوانه حتی درجه 2 هر کیلوگرم 700 تومان است، چگونه می توان هندوانه ها را با کیفیت نسبتاً خوب با قیمت 500 تومان فروخت؟ مگر این که خیریه ای در کار باشد که البته این گونه نیست. این فعال حوزه میوه و تره بار اظهار می نماید: بعضی وانتی ها تا مغان در استان اردبیل می روند و هندوانه را از مزرعه بار می زنند و در تبریز می فروشند. حتی اگر در خوش بینانه ترین حالت هندوانه را کیلویی 200 تومان هم بخرند باز هم قیمت 500 تومان با توجه به بعد مسافت و هزینه های جانبی قابل قبول نیست.

  • دخالت دولت در محصولات اساسی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی هم با بیان این که در خصوص محصولات اساسی و پرمصرف ستاد تنظیم بازار وارد عمل می گردد، اظهار می نماید: در خصوص محصولاتی مانند گندم یا محصولاتی که احتیاج بازار مصرف هستند و باید قیمت ها تنظیم گردد، ستاد تنظیم بازار وارد عمل می گردد. اما درباره بقیه محصولات عرضه و تقاضا در بازار است که قیمت را مشخص می نماید. البته به کشاورزان و باغداران اعلام شده از کاشت محصولات پرمصرفی که با عرضه سنگین قیمت پایینی خواهند داشت، خودداری نمایند.

اکبر فتحی با بیان این که این سازمان برنامه های ترویج کشت خود را به صورت مستمر اجرا می نماید، می گوید: کشاورزان با دریافت این آموزش ها قادر به انتخاب محصول مناسب برای کشت هستند. اما بعضی تصمیم گیریهای هیجانی در این زمینه بی تاثیر نیست. مثلا سال گذشته هندوانه تا 10 برابر افزایش قیمت داشت و کشاورزان با این تصور کشت زیادی انجام دادند اما چون بازار مشخص نماینده قیمت است، کشت زیاد محصول موجب افت قیمت آن هم شد.

فتحی ورود بی رویه هندوانه به استان از استان های دیگر را بر اساس احتیاج و درخواست بازار می داند و می افزاید: سال جاری توزیع هندوانه در بازار استان زیاد است که البته بخش زیادی از این محصول خارج از استان فراوری و وارد استان می گردد. تقریبا همه ارقام هندوانه در بازار مشتریان خود را دارد و هندوانه های بی کیفیت با قیمت نازل هم در سرچهارراه ها به ویژه مناطق کم برخوردار فروش خوبی دارد.

وی تاکید می نماید: در بعضی مزارع استان به ویژه در بخش گردیان، جلفا و هادی شهر که آب زیادی وجود دارد، نمونه های مرغوبی از هنداونه کاشت و وارد بازار می گردد. در مناطقی دیگر محصولات دیم کاشته می گردد که هنوز وارد بازار نشده است. این مسئول مداخله دولت در خصوص واردات و صادرات انواع محصولات کشاورزی به داخل استان را منحصر به محصولات استراتژیک عنوان می نماید و می گوید: در خصوص دیگر محصولات کشاورزی مداخله چندانی نداریم به جز موارد خاص که البته در خصوص هندوانه این مورد خاص که احتیاج به مداخله جدی داشته باشد هنوز به وجود نیامده است.

  • فاصله قیمت تمام شده و قیمت فروش

کارشناس ترویج کشاورزی می گوید: در سال های گذشته با توجه به روش غرق آبی، کشت هنداونه آب بیشتری احتیاج داشت و با توجه به مدت زمان چند ماهه کاشت تا برداشت هندوانه ها، معمولاً تا 500 لیتر آب برای هر کیلوگرم هندوانه مصرف می شد. ولی در سال های گذشته با اصلاح روش های کاشت این میزان تقریباً به نصف رسیده اما باز هم این میزان مصرف آب در فراوری این محصول زیاد است. نقی صدقیانی تاکید می نماید: فقط هندوانه نیست که این میزان آب مصرف می نماید بلکه محصولات کشاورزی دیگر از جمله سیب زمینی و یونجه نیز با مصرف آب فراوان فراوری می شوند. اما نکته این جاست که این محصولات استراتژیک و مهم اند و قیمت بالایی هم دارند. فراوری این محصولات حتی با در نظر دریافت زیان های مصرف بالای آب و به صرفه نبودن، احتیاج کشور و استان است و ضرورت دارد ادامه داشته باشد.

وی بیان می نماید: در آذربایجان شرقی، هندوانه به جز مناطق شمالی استان که آب بیشتری در دسترس است در دیگر مناطق کمتر کاشته می گردد. از سوی دیگر اغلب هندوانه های موجود در بازار از استان های همسایه و حتی استان های جنوبی وارد می گردد که با توجه به هزینه های حمل ونقل نشان می دهد این هنداونه ها در مبدأ قیمت خیلی پایین تری هم داشته است.

این کارشناس ادامه می دهد: در خصوص میوه هایی مانند سیب، هلو و زردآلو کارخانه های فرآوری و تبدیلی محصولات را با هرکیفیتی که باشد می خرند و چند سالی است با پدیده دورریز و ضایعات انبوه میوه روبرو نیستیم. اما در خصوص میوه ای مانند هنداونه صنایع تبدیلی فعالی نداریم و این میوه در سردخانه هم قابلیت نگهداری خوبی ندارد. فقط هندوانه های درجه یک هستند که می توانند به مدت شش ماه در سردخانه ها نگهداری شوند و بقیه هندوانه ها یا باید به صورت تازه خوری روانه بازار مصرف شوند یا دور ریخته شوند و هدر روند.

مجله دور زمین: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه

مهسان بلاگ: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای مهسان

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 1 مهر 1400 بروزرسانی: 1 مهر 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 37282

به "فصل ارزان هندوانه در تبریز" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فصل ارزان هندوانه در تبریز"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید